Yol yapımı, yol projesinin hazırlanması ve yolun yapımı olarak iki aşamadan oluşur.
Yol projesinin hazırlanması aşağıdaki gibidir.
- Yol güzergahının etüdü.
- Kesin güzergahın aplikasyonu.
- Yol güzergahında poligon ağının oluşturulması.
- Yol güzergahında şeritvari halihazır haritanın çıkarılması.
- Boyuna ve enine kesitlerin çizimi ve hesaplanması.
- Hacim hesapları ve brükner eğrisi ile toprak dağıtımı.
- Yol maliyetinin hesaplanması.
Yol yapımı aşamalarında yapılan çalışmalar ise şunlardır:
- Şevk Kazıklarının Çakılması; Yol yapımında şev kazıklarının çakılması önemlidir. Yol şevinin doğal arazi yüzeyini kestiği noktaların belirlenmesi gerekir.Bu işlemler eksen kazıklarına ait en kesit doğrultularında yapılır.
- Alt Yapı (Toprak işleri) Ve Sanat Yapılarının Yapılması; Yolun altındaki toprağın özellikleri çok önemlidir.Yolun altındaki toprak tabakasına “alt tabaka” denir.Alt tabakadaki toprak zayıfsa güçlendirmek için içine kum,çakıl gibi malzemeler katılır.Aynı zamanda ağır silindirlerle veya şahmerdanlarla da düzeltilebilir.
- Üst Yapının Yapılması;İki tür üst yüzey vardır. Sert ve esnek yüzeydir. Sert yüzeyli yollar betondan yapılır ve altlarındaki toprak biraz çökse bile yol bozulmaz. Esnek üst yüzey ise küçük kırık taşlardan meydana gelir.Kırık taşlar genellikle katranla karıştırılır.Bu taş-katran karışımına “asfalt” denir.Sıcakken makinelerle yola dökülür.
- Yol Aksesuarlarının Yapılması;(Şerit çizgileri, Oto korkuluk vb.)
Asfalt Kaplama
Asfalt betonu karışım oranları çok dikkatli şekilde hazırlanan iri agrega + ince agrega + filler ile asfalt çimentosunun sabit karıştırma tesislerinde sıcaklık ve nem kontrolü altında karıştırılmasıyla elde edilir. En gelişmiş kaplama tiplerinden olan asfalt kaplama ağır trafik altındaki yollarda, otoyollarda, hava alanı pistlerinde geniş bir alanda asfalt serim uygulaması yapılır.. Her türlü iklim koşullarında uygulanabilir. Yüksek dirence sahiptir, ancak maliyeti yüksektir.
Asfal Kaplama Nasıl Yapılır
Asfalt betonu kaplama sağlam temeller üzerine; sıcak bitümlü temel, çimento stabilizasyonu temel vb. sağlam temeller üzerine oturması gereklidir. Hazırlanmış temel tabakası üzerine bitümlü malzeme ile önce yapıştırma tabakası serilir. Asfalt betonu karışım formülüne göre (reçete) sabit karıştırma tesislerinde agrega ile bağlayıcı ayrı ayrı ısıtıldıktan sonra karıştırılır. Hazırlanan karışım kamyonlarla serileceği yere taşınır. Döküleceği yere geldiğinde plandaki ölçülerine uygun şekilde finişer denen özel araçla serilir. Duyargalı finişerler yol kenarındaki metal çubuklardan yararlanarak yolun sınırlarını algılar ve o genişlikte asfalt betonu sıkıştırılır. Serilme sıcaklığı minimum 125 ⁰C dir.